Glasögon

Bland de hjälpmedel mot synfel som finns är glasögon utan tvekan det vanligaste. Med hundratals miljoner användare över hela världen har glasögon kommit att bli ett billigt, enkelt och pålitligt alternativ för personer med närsynthet, översynthet eller andra synfel. Glaset eller plasten som används till glasögon är alltid slipat beroende på vilket synfel de ska korrigera. I normala fall består ett par glasögon av två slipade glas, eller linser, som är fastspända av en ram. Så kallade sadlar håller glasögonen på plats på näsryggen och bågarna hålls stadiga med hjälp av två skalmar bakom öronen.

Innan progressiva linser började användas till glasögon var det vanligt med olika brännvidder, bifokala eller trifokala, så kallade fokalpunkter på glasögonen. Istället för att tvingas byta mellan flera glasögon kunde man nu använda ett par glasögon, med flera slipningar, till flera synfel. Glasögon med bifokala glas hade helt enkelt två olika fokus för både närsynthet och översynthet. Idén kom ifrån självaste Benjamin Franklin som bland annat uppfann åskledaren och aktivt bidrog till USA:s självständighetsförklaring på mitten av 1700-talet. Han bad helt enkelt sin optiker att ersätta den nedre delen av hans avståndsglasögon med linsen från hans läsglasögon.

Idag används främst progressiva glasögon där bifokala fokus appliceras fast inom en och samma lins. Ofta är den övre delen av linsen slipat för fokusering på objekt på långtavstånd och den undre för fokus på näraliggande objekt.