Färgade linser

Färgade linser är ett roligt och enkelt sätt att förändra dina ögon och därmed ditt utseende. Dessa kan inte bara förbättra din syn utan är också, precis som glasögon, en modeaccessoar som även kan bäras av människor som inte ens har synfel (även om många optiker inte längre skriver ut recept till folk som inte har dålig syn). De finns i ett stort antal olika färger för att du ska kunna matcha färglinserna med din outfit eller ditt humör och du kan köpa dessa linser online eller i en vanlig butik.

Många människor inser inte att det finns en mängd olika färger när det gäller kontaktlinser och vilka möjligheter du plötsligt har att förändra dig efter besöket hos din optiker. Men även personer som känner till vilka möjligheter som finns, är tveksamma till att prova på färgade linser med styrka eftersom de inte vill överraska folk med en stor förändring av sin ögonfärg. Sanningen är dock att du kan skaffa färgade kontaktlinser som bara har en subtil färgförändring som är mycket diskret. Och bara en subtil förändring kan ge en ny karaktär till ditt utseende och göra det roligare att bära linser. Så alla är alltså inte crazy linser att använda på fester och dylikt.

Färgade linser kräver alltid ett besök hos en optiker

Även de som inte behöver dem för att korrigera ett synfel och bara vill använda färgade linser utan styrka för skojs skull, måste fortfarande uppsöka en optiker och få ett recept på linserna. För att få ett recept för linser som inte inkluderar synkorrigering kommer optikern ändå att mäta krökning och bredd i ditt öga att få en perfekt passform för dina nya färglinser.

En sak som inte kan betonas nog är att även om du har ett recept på färgade linser som inte har någon korrigering av synfel så ska du aldrig dela dem med någon annan. Det finns de som tror att eftersom linserna inte kommer att påverka deras syn kan de byta med sina vänner, ungefär som att låna ut skjortor eller klänningar. Detta bör aldrig göras under några omständigheter, eftersom kontaktlinser är gjorda för att passa formen på ögat. Detta kan göra dem obekväma för någon annan att bära, men det är den viktigaste anledningen till att inte dela kontaktlinser med någon annan är att du kan utsätta dina ögon för skadliga bakterier som kan orsaka irritation i ögonen eller värre saker än så.

Det finns många typer av färgade linser

När det gäller färglinser, finns det några saker som du behöver vara medveten om. Om du vill ändra din ögonfärg helt – från till exempel en mörk färg till en ljus färg behöver du ogenomskinliga färgade linser med styrka. Dessa kontaktlinser är nämligen tonade och kommer att lägga till lite färg till den befintliga färgen på dina ögon. Du kan hitta många typer av skiftningar och alla är inte utformade för att ändra färgen på dina ögon.

Vissa färgtoner har synliga skiftningar och dessa är utformade för att göra linsen lättare att se så att du enklare kan hantera dem. Alla som någonsin har tappade en tydlig kontaktlins kan hålla md om att lite färg kan göra det mycket lättare att hitta dem i en vask eller på golvet. Du kan också få förstärkta färgtoner med en djupare färgton som gör att din naturliga ögonfärg blir förstärkt och mer intensiv.

Vissa linser är belagda med en färgton med UV-skydd och dessa är bra för människor som tillbringar mycket tid utomhus i solen. Dessa färglinser behöver inte nödvändigtvis ändra din ögonfärg, men de hjälper till att minska reflexerna från solen. När det gäller denna typ är en stor innovation också den så kallade övergångskontaktlinsen som mörknar till motsvarande färgen på solglasögon när den exponeras för solljus och går tillbaka till ljus färg när du kommer inomhus.

Ögonen är en väldigt viktig del av mänsklig kommunikation. Och om ögonen vore ditt ansiktes fönster, då vore färgade linser gardinerna!