Hur fungerar linser?

Alla vet vad linser är men hur fungerar de egentligen? Vi kommer här att gå igenom begreppet linser och vad det innebär.

Linser är transparenta, såvida det inte är kosmetiska linser såklart, som man fäster direkt på ögat och de fungerar som ersättning för glasögon vid synfel. Linser har kommit att bli mer avancerade än glasögon och de kan idag korrigera fler synfel än vad glasögon kan. Bland de synfel som lätt kan avhjälpas är bland annat när- och långsynthet och astigmatism och listan skulle självklart kunna göras ännu längre.

Linser genomgår konstant utveckling och det går nu att välja mellan bland annat endagslinser, månadslinser och dygnet-runt linser. Det finns både mjuka och hårdare, stabila, linser. Den mjuka linsen är mycket bekvämare att använda och det är den som man nästan uteslutande refererar till när man diskuterar linser. En mjuk lins är bekväm från så gott som första början medan den stabila måste ”köras in” innan den är bekväm att använda vilket gör att den inte är lika populär. Den mjuka linsen har en begränsad livslängd medan en stabil lins livslängd beror på hur man sköter den, ändock är den mjuka mycket populärare på grund av dess komfort.

När man väl har satt fast en lins på ögat finns det ingen risk att den skulle falla av. Dagens mjuka linser sitter stadigt och det var bara förr i tiden när alla bar hårda linser som det hände att de åkte ur. Som linsanvändare behöver man inte, till skillnad från när man använder glasögon, oroa sig för att glömma eller tappa linsen när man är på stan eller jobbet.

Eftersom linser sitter på ett så pass känsligt ställe som ögat är det viktigt att man sköter om dem väl så att inte linserna och ögat blir infekterade. Det går att läsa mer om hur man ska ta hand om sina linser på bästa sätt på denna sida.