Hur sköter jag mina linser?

När det gäller skötsel av linser finns det en del do’s and don’ts som är viktiga att tänka på. Linser är relativt känsliga och genom att sköta dom på ett bra sätt kommer de att hålla bättre kvalité.

När du ska sätta in din lins är det framförallt två saker att tänka på. Börja med att tvätta händerna och använd då gärna en tvål som är fri från olja, lotion och parfym. Det andra som är viktigt att tänka på är att du använder fingerspetsarna när sätter in linsen. Se till så att inte naglarna eller någonting annat vasst kommer i kontakt med linsen. Allt detta gäller självklart även när det är dags att ta ut linserna.

När du inte använder dina linser så ska de förvaras i ett linsetui med linsvätska. Vanligt vatten kommer inte att hålla bakterierna borta. Om det skulle vara så att man har helt slut på linsvätska kan man i nödfall koka upp en liter vatten som man tillsatt en tesked salt till. När vattnet har svalnat kan man förvara linserna i det. Den här lösningen är verkligen inte att rekommendera men kan fungera i nödfall – se till att lagra upp med linsvätska! Linsetuit bör bytas ut med jämna mellanrum då även det kan vara en källa till bakterietillväxt.

Ett fel som många gör är att de hanterar sina linser i badrummet. I och med att badrum är ett av de rummen som innehåller mest bakterier är det inte en bra idé att sätta på och ta av sig linserna här. Tvätta dina händer och sätt in eller ta ut dina linser i sovrummet eller någon annanstans där ni har en spegel.

Låt dig inte avskrämmas att använda linser efter att ha läst det här. Det går snabbt och enkelt att komma in i de här rutinerna. Om alla dessa råd följs kommer det inte vara några problem med att använda sig av kontaktlinser. Ett annat alternativ är att använda sig av endagslinser. Eftersom du byter linser varje dag är skötseln då inget problem.