Månadslinser eller endagslinser?

Att använda sig av linser är ett smidigt och enkelt alternativ till glasögon men vilken typ av linser ska man välja? Inget alternativ är fel men det finns för- och nackdelar med månadslinser såväl som med endagslinser. Vi kommer att försöka reda ut vilka de är så att du lättare ska kunna välja alternativet som passar dig bäst.

Månadslinser

Månadslinser är det absolut vanligaste alternativet vad gäller oss svenskar och linserna används i 2-4 veckor innan de ersätts med ett nytt par. Som vanligt är linsernas användningstid högst individuellt och vad man bör gå på är ens optikers ordination.

Linserna används under dagtid och ska tas ut och förvaras i ett linsetui fyllt med linsvätska över natten. Månadslinser är i regel det billigare alternativet och om man inte har några problem med att sköta om linserna är det att föredra.

Fördelar

  • Billigt alternativ

Nackdelar

  • Linserna måste skötas om

Endagslinser

Endagslinser är ett perfekt alternativ för dig som inte orkar sköta om dina linser eller som bara använder linser vid specifika tillfällen. Eftersom du slänger dina linser varje dag behöver du inte oroa dig för att de ska få bakterier på sig. Du slipper även lägga tid på rengöring och desinfektion.

Använder du endast linser sporadiskt då du exempelvis sportar eller reser är endagslinser väl värt att tänka på. Att använda linser blir inte mycket enklare än med endagslinser.

Fördelar

  • Lättskötta
  • Bra om man bara använder linser vid specifika tillfällen

Nackdelar

  • Något dyrare