Vilka olika typer av kontaktlinser finns det?

Köper du linser online? Då är du säkert glad över de fantastiska förbättringar som gjorts när det gäller olika typer av kontaktlinser, dvs en lins som man fäster direkt på ögat med adhesion för att ersätta glasögon eller med kosmetiska syften. Dessa kan idag korrigera de flesta synfel, som till exempel närsynthet, översynthet, astigmatism (brytningsfel) och presbyopi (åldersynthet).

Du som har synfel behöver inte längre använda de hårda och obekväma modeller som vi var tvungna att ha på oss när dessa alternativ till glasögon kom ut för många år sedan. Det verkar finnas alternativ för alla som har bara om någon typ av svårigheter med synen – och du kan dessutom ändra din ögonfärg med hjälp av de många färgade linser som finns på marknaden idag. Det har skett så många förbättringar när det gäller de material som används, att kostnaden dramatiskt har minskat – nuförtiden kan du som köper linser på nätet på vissa ställen få ett par för så lite som 3,50 kr inkl frakt! Och det finns åtskilliga varumärken att välja mellan, till exempel Focus Dailies, Acuvue, Bausch & Lomb, Biomedics, Freshlook och Soflens.

Det här har gett kontaktlinsbäraren, både dig som köper i butik och dig som köper linser online, många spännande alternativ. Linserna är ett fantastiskt sätt att korrigera synfel utan att behöva bära obekväma och ibland tunga glasögon. Bekvämligheten och att det är så enkelt att sätta i dem har gjort dem till ett av de mest populära valen för personer som behöver synkorrigering. Det är också enkelt att köpa dem – du som köper billiga linser på internet behöver i många fall inte ens ett recept från en optiker för att handla. Om du har ett recept från optikern så brukar ange linsens styrka, brytningsfel, diameter, baskurva och märke.

Köp olika typer av linser online
Det finns olika typer av kontaktlinser. Det finns till exempel mjuka linser som kan bäras en hel dag och de stela hårda linserna som kan bäras kortare tid. Valet mellan dessa två är beror på dina behov och ibland vilken typ av synfel du har. Majoriteten av linserna som säljs i Sverige idag är av den mjuka typen. På senare tid har även en typ som tillverkas i silicon-hydrogelmaterial, också kallade “dygnet-runt-linser” blivit populära. Dessa bär du en månad i sträck, både dag och natt. För bra pris på dem är ett tips att köpa linser online.

De mjuka linserna är tillverkade i ett plastpolymerämne som även innehåller vatten. Detta gör att syre kan komma igenom kontaktlinsen, något som gör dem mycket bekvämare att bära. Dessa är ofta en linstyp som du bär under en dag och sedan kastar. De brukar ibland kallas disponibla kontaktlinser. Många väljer den här modellen eftersom de inte behöver göra ren linserna varje dag. Denna typ av lins också kommer att minska mängden skräp och andra små partiklar som kommer in i linsen. Du kan också uppleva att du får mindre torra ögon eftersom du sätter i ett nytt par varje dag. För dem som har allergier rekommenderas ofta denna typ av linser eftersom partiklar i luften som sagt inte samlas på linsen.

Du kan också använda mjuka kontaktlinser som är avsedda för längre användning. Normalt bär du denna typ av lins i 30 dagar och slänger dem sedan. De är gjorda av silikon som hjälper till att göra ögonen mindre irriterade vid daglig användning. De är också mycket bekväma att bära och lätta att sätta in. Ett annat populärt val när det gäller mjuka kontaktlinser är de som är tonade eller färgade. Dessa är mycket populära linser online eftersom de är ett sätt att förändra din ögonfärg eller förändra dina ögons nyans något. Det finns de som bara har lite färg och de som helt förändrar din ögonfärg. Det finns även modeller som förstärker din naturliga ögonfärg.

De stela eller hårda kontaktlinserna brukar hålla bättre och vara starkare än de mjuka. Dessa är också gjorda av kiselpolymerer, vilket också möjliggör luftcirkulation runt ögat. De är avsedda att bäras varje dag och med ordentlig rengöring är de ett mycket bekvämt val. Eftersom de är mer hållbara håller de också formen mycket bättre än en mjuk kontaktlins. De med svårare synfel kan uppleva skarpare syn genom att bära hårda kontaktlinser. Även du som behöver bifokala glasögonglas kan nu bära linser. Det kommit många innovationer när det gäller designen för att tillgodose behoven för dem som måste använda kontaktlinser.