Kan alla använda linser?

Funderar du på att kontakta en optiker angående linser? Kanske känns det som att de skulle underlätta din tillvaro i jämförelse med obekväma glasögonbågar? Men tänk då på att det är vissa av oss som helt enkelt inte kan använda kontaktlinser, antingen på grund av hälsotillståndet eller också de yrken vi jobbar inom. Då får man helt enkelt stå ut med att ha glasögon istället.

Exempelvis kan inte de som lider av torra ögon använda linser. Sedan finns det människor som kontaktlinser är praktiskt taget oanvändbara för, till exempel de som lider av svår närsynthet. För oavsett vilken typ av kontaktlins du använder är de bara effektiva när det gäller att korrigera synfel upp till en viss grad av närsynthet. Därför bör du alltid göra en synundersökning för att säkerställa hur ditt synfel ser ut innan du till exempel köper linser online.

Om du råkar vara allergisk mot produkter som används för rengöring och desinfektion av linserna, kan du inte heller använda dem för varje gång du rengör och sätta in dem kommer du att få en allergisk reaktion – då är det bättre att prata med din optiker om alternativet att använda glasögon istället. Experter säger också att de som är diabetiker bör vara extra försiktiga med linser eftersom dessa personer många gånger är mer mottagliga för infektioner.

Om färgade linser för unga
De senaste åren har kosmetiska linser, såsom färgade linser, kommit i ropet, vilket har medfört att många barn vill prova på att se “annorlunda” ut. Kanske finns det då några kärleksfulla föräldrar som tyvärr är lite väl tillmötesgående, vilket de inte bör vara i detta fall då den enkla men stränga regeln är: inga kosmetiska linser för barn. Tonåren är den tidigaste åldern de bör prova. Anledningen är att barns ögon är känsligare och kanske inte tål linserna. Dessutom kan ovarsam hantering av kontaktlinser skada ögonen.

Det finns en del yrken som gör användningen av kontaktlinser omöjlig och också potentiellt skadlig. Om du till exempel är kemiingenjör och är inblandad i direkt hantering av kemikalier, måste du undvika att bära kontaktlinser eftersom kemiska ångor kan skada linsen. Detta är ju naturligtvis skadligt för bärarens öga.

Med tanke på detta ska du innan du går innanför dörren till optikern för att köpa ett par linser eller köper linser online se till att du inte hör till de grupper som experterna rekommenderar att hålla sig borta från kontaktlinserna eftersom de riskerar att vara skadliga för dig.